Verpleegkunde via dagonderwijs (Kortrijk)

HBO5 verpleegkunde, dat is in drie jaar tijd klaar zijn voor een boeiende carrière als verpleegkundige. Na één jaar ben je zelfs zorgkundige.

Kom je meteen van de schoolbanken? Dan ben je welkom! Heb je al werkervaring achter de rug? Ook dan ben je welkom! In VIVES HBO5 Verpleegkunde krijg je heel veel begeleiding. Samen gaan we op weg. Het doel? Jouw droom waarmaken.

Lees de volledige infobrochure

Waarom deze weg naar jouw diploma?

  • Je opleiding duurt drie jaar waarin je vijf modules doorloopt. Na het eerste jaar (module 1 en 2) behaal je het visum van zorgkundige.
  • Als zorgkundige kun je een vrijstelling van de eerste module bekomen waardoor je opleiding slechts 2,5 jaar duurt.
  • Je kiest in het tweede jaar (derde en vierde module) een zorgtraject en in het derde jaar een context volgens jouw interesses en talenten.
  • Je geniet van alle faciliteiten die een studentencampus je te bieden heeft (activiteiten studentenclub, studentenrestaurant, de bibliotheek …).
  • Je kan zowel in september als in februari in elke module instappen.

Hoe verloopt een module in dagonderwijs Kortrijk?

Toelatingsvoorwaarden

Je kan de opleiding HBO5-verpleegkunde starten indien je:

  • minstens 18 jaar bent en/​of
  • beschikt over een diploma of getuigschrift secundair onderwijs

Heb je nog geen diploma of getuigschrift ? Dan leg je bij het begin van de opleiding een oriënterende toets af.

Leren in de praktijk

Al vanaf de eerste module sta je met beide voeten in de praktijk. Stage vormt een groot en belangrijk onderdeel van je opleiding, maar is niet altijd evaluerend van aard. Tijdens je allereerste stageperiode bijvoorbeeld hebben de eerste stageweken louter een begeleidend karakter waarbij de focus op je leer-en groeiproces ligt. Je krijgt de tijd om nieuwe competenties op de werkvloer aan te leren en in te oefenen onder de deskundige begeleiding van stagebegeleiders en stagementoren.

Leren op school

Tijdens lesweken verdiep je je samen met ervaren docenten in de wereld van de verpleegkunde. Je gaat zelfontdekkend en actief aan de slag om nieuwe kennis op te doen. Nieuwe vaardigheden en attitudes leer je aan tijdens de vele praktijklessen. We maken het levensecht door middel van simulatielessen met hoogtechnologische poppen en vrijwilligers. Dit gebeurt in samenwerking met de bacheloropleiding van VIVES.

O5B7553

Clusters en vakken

Tijdens je opleiding leer je alles over de gezonde mens in alle levensfasen en over zorgvragers in verschillende contexten. We bouwen stapsgewijs op. De clusters zorg, CPO (communicatie, preventie en organisatie), PPG (persoonlijke professionele groei) en geïntegreerd werken keren elke module zowel tijdens les als stage terug met leerinhouden aangepast aan de module, je gekozen traject en context.

Evaluatie

Zowel op school als in de praktijk leer je om de leerstof samen te brengen, verbanden te leggen en opzoekingswerk te verrichten. Dit heet geïntegreerd werken. Op het eind van elke module leg je een zorgassessment af waarin je bewijst dat je de opgedane kennis en ervaring kan toepassen. Geen lange blok- en examenperiode, maar een praktijkproef waarop je tijdens de module wordt voorbereid. Voor bepaalde clusters evalueren we je ook permanent aan de hand van groepswerk, toetsen, individuele opdrachten … in de lesperiodes. Naast het zorgassessment en de permanente evaluatie vormt je functioneren op stage ook een belangrijke evaluatiecomponent.

Wat na HBO verpleegkunde?

Als je afgestudeerd bent, ben je fit-for-practice: klaar om jouw talenten als verpleegkundige volop in te zetten.

Je krijgt ongeacht je contextkeuze die je in je opleiding maakt het algemeen diploma van gegradueerd verpleegkundige. Je kan dus terecht in diverse settings: algemene ziekenhuizen, psychiatrische ziekenhuizen of instellingen, woonzorgcentra, diensten voor thuisverpleging, voorzieningen voor mensen met een beperking …

Wil je liever nog verder studeren? Dat kan! Je kan de brugopleiding bachelor in de verpleegkunde’ volgen. Op het eind van je HBO5-opleiding kan je al een aantal opleidingsonderdelen van de bacheloropleiding volgen.
Uiteraard zijn er ook nog andere mogelijkheden: de specifieke lerarenopleiding (SLO), opleidingen tot referentieverpleegkundige in verschillende domeinen en zoveel meer.

Meer weten?

Wil je meer weten over VIVES HBO5 Verpleegkunde en de opleidingen die je er kan volgen? Neem contact op en je krijgt snel antwoord.

VIVES HBO5 Verpleegkunde contacteren